top of page

ΚΟΙΝ.Σ. ΕΠ. 5ΕΝΤΕ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΣ


Πεζοπορία

Άνω Δολιανά – Ρεματιά Αγιάννη – Παναγία Κουβλιώτισσα - Αμπελώνες Τσέλεπου

Τοξοβολία σε χώρο δίπλα στο οινοποιείο

Γεύμα στη φύση και γευστική δοκιμή κρασιών του ομώνυμου Οινοποιείου

Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 30 χρόνια του κτήματος Τσέλεπου η Κοιν. Σ. Επ. 5ΕΝΤΕ διοργανώνει πεζοπορία από τα Άνω Δολιανά προς τους Αμπελώνες και το Οινοποιείο Τσέλεπου.

Η πεζοπορία θα γίνει την Κυριακή 9 Ιουνίου και χωρίζεται σε δυο σκέλη.

Α) Μεγάλη διαδρομή 7 χιλιομέτρων, από τα Άνω Δολιανά προς την περιοχή Κούβλι, και προς αμπελώνες και οινοποιείο κτήματος Τσέλεπου.

Β) Μικρή διαδρομή 2 χιλιομέτρων από Κούβλι προς αμπελώνες και οινοποιείο κτήματος Τσέλεπου.

Οι ομάδες που θα ακολουθήσουν τις διαδρομές θα ενοποιηθούν στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας, απ’ όπου θα ξεκινήσει η μικρή διαδρομή.

Τα Άνω Δολιανά βρίσκονται σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Απέχουν είκοσι χιλιόμετρα από την Τρίπολη και δύο και μισή ώρες από την Αθήνα. Είναι χτισμένα σε μια κατάφυτη πλαγιά με οχτώ διαφορετικά είδη φυλλοβόλων δέντρων (καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, φουντουκιές, καρυδιές), παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα, κυρίως το φθινόπωρο.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ξεκινάει από το κέντρο του χωριού και ακολουθεί αρχικά μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι, υπό τη σκέπη πανύψηλων δέντρων.

Θα περπατήσουμε σε κατηφορικό μονοπάτι, μέσα στη φύση που οργιάζει καταπράσινη.

Στη συνέχεια θα μπούμε στην ξερή κοίτη του ποταμού, θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και θα μιλήσουμε για την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης και χαλαρής πεζοπορίας θα φτάσουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και τις καρυδιές.

Εκεί θα μας περιμένουν όσοι θα ακολουθήσουν την μικρή διαδρομή και θα ενσωματωθούν στην ομάδα. Θα περπατήσουμε 2 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου και θα καταλήξουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με όμορφη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Θα περπατήσουμε ανάμεσα στα αμπέλια και θα μιλήσουμε για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται. Στην βορινή πλευρά του αμπελώνα θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, κτισμένο σε μικρό λόφο που δεσπόζει στην περιοχή.

Η πεζοπορία θα καταλήξει σε έναν πλήρως ανακαινισμένο νερόμυλο, δίπλα στο οινοποιείο. Τον ονομαστό Κοκκινόμυλο, που έχει δώσει και το όνομά του σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος.

Εκεί θα ακολουθήσει πρόγραμμα τοξοβολίας

Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα με απλούς κανόνες, που η εκμάθησή του είναι πολύ εύκολη. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Βασίζεται κυρίως στην αυτοσυγκέντρωση, την σωστή στάση και τον έλεγχο του σώματος. Μέσα από την ηρεμία που προηγείται της κάθε βολής, αποκτούμε επαφή με το σώμα μας αλλά και με τη φύση γύρω μας. Με την καθοδήγηση των έμπειρων συνεργατών της Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ σε πολύ σύντομο διάστημα οι συμμετέχοντες είναι σε θέση να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να συμμετέχουν σε «φιλικούς αγώνες».

Ο στόχος θα στηθεί ανάμεσα στα κλίματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τόξα προπονήσεως, κατάλληλα για ενήλικες με διαφορετική δύναμη και σωματική διάπλαση, αλλά και για παιδιά. Το πρόγραμμα θα είναι ήπια ανταγωνιστικό, κυρίως όμως διασκεδαστικό.

Τόπος συνάντησης και έναρξης της πεζοπορίας είναι το καφενείο «Ονειρολόγιο» στα Άνω Δολιανά. Θα παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας στο πάρκινγκ του Κτήματος και η μεταφορά σας τόσο στα Άνω Δολιανά, όσο και στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας θα γίνει με μισθωμένο από εμάς όχημα.

Ώρα συνάντησης στο Κτήμα Τσέλεπου: 09 π.μ.

Ώρα έναρξης της πεζοπορίας στα Άνω Δολιανά: 10 π.μ.

Ώρα άφιξης στο ξωκλήσι της Παναγίας και έναρξης του δεύτερου σκέλους: 12:30

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

- Αντιανεμικό μπουφάν και καπέλο.

- Σακίδιο και μπουκάλι με νερό.

Κόστος μεγάλης πεζοπορίας (με την τοξοβολία): 18 € το άτομο.

Κόστος μικρής πεζοπορίας (με την τοξοβολία): 12 € το άτομο.

Για παιδιά κάτω των 12 ετών δεν υπάρχει χρέωση.

Στην τιμή περιλαμβάνονται: οι συνοδοί της πεζοπορίας, εκπαιδευτής τοξοβολίας, οι τοπικές μετακινήσεις.

Το κτήμα Τσέλεπος προσφέρει δωρεάν γευστική δοκιμή των κρασιών του συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

Στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%

Οι θέσειςείναι περιορισμένες

Πληροφορίες κρατήσεις θέσεων:

Τηλ: 6972582918

Email: info@5ente.com

Ενημερωθείτε για τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της 5ΕΝΤΕ στο https://www.5ente.com/kanones-symmetoxis

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page