Πεζοπορία

Άνω Δολιανά – Ρεματιά Αγιάννη – Παναγία Κουβλιώτισσα - Αμπελώνες Τσέλεπου

Τοξοβολία σε χώρο δίπλα στο οινοποιείο

Γεύμα στη φύση και γευστική δοκιμή κρασιών του ομώνυμου Οινοποιείου

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 30 χρόνια του κτήματος Τσέλεπου η Κοιν. Σ. Επ. 5ΕΝΤΕ διοργανώνει πεζοπορία από τα Άνω Δολιανά προς τους Αμπελώνες και το Οινοποιείο Τσέλεπου.

Η πεζοπορία χωρίζεται σε δυο σκέλη.

Α) Μεγάλη διαδρομή 7 χιλιομέτρων, από τα Άνω Δολιανά προς την περιοχή Κούβλι, και προς τους αμπελώνες και το οινοποιείο κτήματος Τσέλεπου.

Β) Μικρή διαδρομή 2 χιλιομέτρων από Κούβλι προς τους αμπελώνες και το οινοποιείο. Οι ομάδες που θα ακολουθήσουν τις διαδρομές θα ενοποιηθούν στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας, απ’ όπου θα ξεκινήσει η μικρή διαδρομή.

Τα Άνω Δολιανά βρίσκονται σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Απέχουν είκοσι χιλιόμετρα από την Τρίπολη και δύο και μισή ώρες από την Αθήνα. Είναι χτισμένα σε μια κατάφυτη πλαγιά με οχτώ διαφορετικά είδη φυλλοβόλων δέντρων (καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, κερασιές, μηλιές, αχλαδιές, φουντουκιές, καρυδιές), παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα, κυρίως το φθινόπωρο.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ξεκινάει από το κέντρο του χωριού και ακολουθεί αρχικά μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι, υπό τη σκέπη πανύψηλων δέντρων.

Θα περπατήσουμε σε κατηφορικό μονοπάτι, μέσα στη φύση που οργιάζει καταπράσινη.

Στη συνέχεια θα μπούμε στην ξερή κοίτη του ποταμού, θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και θα μιλήσουμε για την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης και χαλαρής πεζοπορίας θα φτάσουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και τις καρυδιές.

Εκεί θα μας περιμένουν όσοι θα ακολουθήσουν την μικρή διαδρομή και θα ενσωματωθούν στην ομάδα. Θα περπατήσουμε 2 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου και θα καταλήξουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με όμορφη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Θα περπατήσουμε ανάμεσα στα αμπέλια και θα μιλήσουμε για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται. Στην βορινή πλευρά του αμπελώνα θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, κτισμένο σε μικρό λόφο που δεσπόζει στην περιοχή.

Η πεζοπορία θα καταλήξει σε έναν πλήρως ανακαινισμένο νερόμυλο, δίπλα στο οινοποιείο. Τον ονομαστό Κοκκινόμυλο, που έχει δώσει και το όνομά του σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος.

Εκεί θα ακολουθήσει πρόγραμμα τοξοβολίας

Η τοξοβολία είναι ένα άθλημα με απλούς κανόνες, που η εκμάθησή του είναι πολύ εύκολη. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Βασίζεται κυρίως στην αυτοσυγκέντρωση, την σωστή στάση και τον έλεγχο του σώματος. Μέσα από την ηρεμία που προηγείται της κάθε βολής, αποκτούμε επαφή με το σώμα μας αλλά και με τη φύση γύρω μας. Με την καθοδήγηση των έμπειρων συνεργατών της Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ σε πολύ σύντομο διάστημα οι συμμετέχοντες είναι σε θέση να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και να συμμετέχουν σε «φιλικούς αγώνες».

Ο στόχος θα στηθεί ανάμεσα στα κλίματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τόξα προπονήσεως, κατάλληλα για ενήλικες με διαφορετική δύναμη και σωματική διάπλαση, αλλά και για παιδιά. Το πρόγραμμα θα είναι ήπια ανταγωνιστικό, κυρίως όμως διασκεδαστικό.

 

Τόπος συνάντησης και έναρξης της πεζοπορίας είναι το καφενείο «Ονειρολόγιο» στα Άνω Δολιανά. Θα παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας στο πάρκινγκ του Κτήματος και η μεταφορά σας τόσο στα Άνω Δολιανά, όσο και στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας θα γίνει με μισθωμένο από εμάς όχημα.

Ώρα συνάντησης στο Κτήμα Τσέλεπου: 09 π.μ.

Ώρα έναρξης της πεζοπορίας στα Άνω Δολιανά: 10 π.μ.

Ώρα άφιξης στο ξωκλήσι της Παναγίας και έναρξης του δεύτερου σκέλους: 12:30 

 

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

- Αντιανεμικό μπουφάν και καπέλο.

- Σακίδιο και μπουκάλι με νερό.

 

Κόστος μεγάλης πεζοπορίας (με την τοξοβολία): 18 € το άτομο.

Κόστος μικρής πεζοπορίας (με την τοξοβολία): 12 € το άτομο.

Για παιδιά κάτω των 12 ετών δεν υπάρχει χρέωση.

 

Στην τιμή περιλαμβάνονται: οι συνοδοί της πεζοπορίας, εκπαιδευτής τοξοβολίας, οι τοπικές μετακινήσεις.

Το κτήμα Τσέλεπος προσφέρει δωρεάν γευστική δοκιμή των κρασιών του συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

 

Οι θέσειςείναι περιορισμένες

 

Πληροφορίες κρατήσεις θέσεων:

Τηλ: 6972582918

Email: info@5ente.com

 

Ενημερωθείτε για τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της 5ΕΝΤΕ στο https://www.5ente.com/kanones-symmetoxis

Περισσότερα σχετικά με τις δράσεις της 5ente

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ

Τα μέλη της Κοιν. Σ. Επ. 5ente, με πολύ προσωπική εργασία και με τη βοήθεια εθελοντών, καταφέραμε να ανακαλύψουμε από την αρχή  και να καθαρίσουμε τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού. Κάποια εξυπηρετούσαν τις ανάγκες γύρω από το χωριό, κάποια άλλα χρησίμευαν για την μετάβασή τους σε χωράφια που βρίσκονταν πιο μακριά, αλλά και σε διπλανά χωριά.

Με βάση αυτά σχεδιάσαμε κυκλικές διαδρομές με διαφορετικό μήκος και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η καθεμιά, οι οποίες διασταυρώνονται και μερικές αλληλοεπικαλύπτονται. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ικανότητες της ομάδας ή της παρέας, μπορούμε να περπατήσουμε από μια χαλαρή, αλλά πανέμορφή διαδρομή δυόμιση χιλιομέτρων, μέχρι μια ιδιαίτερα απαιτητική δεκαπέντε χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια της πορείας γίνεται ξενάγηση-γνωριμία με την φύση, την χλωρίδα και την πανίδα, την ιστορία τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της περιοχής

                                                                                            Επιστροφή

716=13-11-16_7801 copy
618=08-11-15_8780 copy
618=08-11-15_8732 copy
617=07-11-15_8634 copy
617=07-11-15_8622 copy
617=07-11-15_8628 copy
614=25-10-15_8387 copy
614=25-10-15_8380 copy
575=19-04-15_3646 copy
575=19-04-15_3639 copy
613=24-10-15_8339 copy
575=19-04-15_3639 copy
01-716=13-11-16_7799 copy
575=19-04-15_3632 copy
04-643=02-04-16_0036 αντίγραφο copy

Κρατήσεις πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972582918 ή μέσω mail στο info@5ente.com

5ente

 Proudly created with Wix.com

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle

Ονειρολόγιο

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Τ.Κ. : 22013

e:info@5ente.com ,t:6972582918