Γνωριμία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Άνω Δολιανών

 

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. 5ente σας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση στα καλντερίμια των Άνω Δολιανών με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τα κτίσματα που στέγασαν τους προγόνους μας τους προηγούμενους αιώνες και να αναζητήσουμε το αποτύπωμα των περιοδεύοντων μαστόρων, ακολουθούντας τους δρόμους που χάραξαν με τα μπουλούκια τους,

Από τα ανωγοκάτωγα μακρινάρια με βυζαντινή την καταγωγή τους, ως τους πύργους και από τις πελεκητές παραστάδες ως τις επιγραφές και τα άλλα πέτρινα κοσμήματα, μοναδικά αποτυπώματα της τέχνης τους.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Πελοποννήσου, μέρος της ενιαίας παράδοσης της Νοτίου Ελλάδος, αποτελεί μία εντυπωσιακή ενότητα, την οποία αξίζει να γνωρίσει κανείς. Με αρχική της έκφραση τον μακρόστενο ορθογωνικό πυρήνα, ο οποίος άλλωστε αποτέλεσε τη βάση για όλες τις αρχιτεκτονικές μορφές στον ελλαδικό χώρο, μας παρέδωσε μορφές δωρικής απλότητας, απόλυτα προσαρμοσμένες στο ορεινό ανάγλυφο του Μωριά.

 

Την περιήγηση έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει ο συγγραφέας/φωτογράφος Μπάμπης Παυλόπουλος («Πύργοι & Οχυρές Κατοικίες της Πελοποννήσου 15ος - 19ος αιώνας», «Μοναστήρια στην Ελλάδα, 15 αιώνες ιστορίας & αρχιτεκτονικής»), συνεργάτης της Κοιν. Σ. Επ. 5ΕΝΤΕ.

 

                                                                                                                                                                             Επιστροφή

                                                              Κρατήσεις πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972582918 ή μέσω mail στο info@5ente.com

5ente

 Proudly created with Wix.com

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle

Ονειρολόγιο

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Τ.Κ. : 22013

e:info@5ente.com ,t:6972582918