top of page

Πεζοπορία Αμπελώνες Τσέλεπου – Παναγία Κουβλιώτισσα - Ρεματιά Αγιάννη - Άνω Δολιανά


Εγκαινιάζοντας τις δράσεις της για το φθινόπωρο του 2020 η Κοιν. Σ. Επ. 5ΕΝΤΕ διοργανώνει, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, πεζοπορία από τους Αμπελώνες και το Οινοποιείο Τσέλεπου προς τα Άνω Δολιανά.

Θα συναντηθούμε στο Οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου. Εκεί, προαιρετικά, θα γίνει ξενάγηση στο Οινοποιείο και γευστική δοκιμή ενός κρασιού. Η ξενάγηση θα έχει διάρκεια 30 λεπτά.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας.

Η πεζοπορία χωρίζεται σε δυο σκέλη.

Α) Μικρή διαδρομή 2 χιλιομέτρων: από το οινοποιείο και τους αμπελώνες του κτήματος Τσέλεπου προς Κούβλι και τέλος στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας.

Β) Μεγάλη διαδρομή 7 χιλιομέτρων: από το οινοποιείο και τους αμπελώνες του κτήματος Τσέλεπου προς Κούβλι και τέλος στα Άνω Δολιανά.

.

Οι ομάδες που θα ακολουθήσουν τις δυο διαδρομές θα ξεκινήσουν μαζί και θα χωριστούν στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας, απ’ όπου θα συνεχιστεί η μεγάλη διαδρομή.

Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από έναν πλήρως ανακαινισμένο νερόμυλο, δίπλα στο οινοποιείο Τσέλεπου. Τον ονομαστό Κοκκινόμυλο, που έχει δώσει και το όνομά του σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος.

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με όμορφη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Θα περπατήσουμε ανάμεσα στα αμπέλια και θα μιλήσουμε για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται. Στην βορινή πλευρά του αμπελώνα θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, κτισμένο σε μικρό λόφο που δεσπόζει στην περιοχή.

Μετά από πολύ εύκολη διαδρομή σε αγροτικό δρόμο, που μπορούν να ακολουθήσουν και παιδιά, θα φτάσουμε στην Παναγία την Κουβλιώτισσα, ένα όμορφο και περιποιημένο ξωκλήσι δίπλα σε κατάφυτη από πλατάνια και καρυδιές ρεματιά.

Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στην ξερή κοίτη του ποταμού, κάτω από τα πλατάνια τις καστανιές, τα σφεντάμια και τις καρυδιές που αρχίζουν να παίρνουν τα φθινοπωρινά τους χρώματα, θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και θα μιλήσουμε για την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει 4 περίπου χιλιόμετρα εύκολης και χαλαρής πεζοπορίας μέχρι τα «Μεσοπόταμα», ένα σημείο της ρεματιάς κάτω από το χωριό.

Τα τελευταία 500 μέτρα, μέχρι την είσοδο του χωριού, θα ακολουθήσουμε ανηφορικό φιδογυριστό μονοπάτι, με τα παπούτσια μας να βουλιάζουν στο στρώμα των πεσμένων φύλλων καινούργιων και παλιών.

Στο τέλος της διαδρομής, στο κέντρο του χωριού, μέλη της Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ θα μας περιμένουν στο καφενείο «Ονειρολόγιο» για να μας κεράσουν παγωμένο τσιπουράκι και σπιτικά γλυκά για τα παιδιά.

Τόπος συνάντησης και έναρξης της πεζοπορίας είναι το Κτήμα Τσέλεπου. Θα παρκάρετε εκεί τα αυτοκίνητά σας και η μεταφορά των οδηγών από τα Άνω Δολιανά, ή το ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας θα γίνει με φροντίδα της Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης καλούνται οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με την προφύλαξη έναντι του Covid-19.

Ώρα συνάντησης στο Κτήμα Τσέλεπου: 09:00 π.μ.

Ώρα έναρξης της ξενάγησης: 09:30 π.μ.

Ώρα έναρξης της πεζοπορίας προς τα Άνω Δολιανά: 09:30 π.μ.

Ώρα άφιξης στο ξωκλήσι της Παναγίας και έναρξης του δεύτερου σκέλους: 12:00

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

- Αντιανεμικό μπουφάν και καπέλο.

- Σακίδιο και μπουκάλι με νερό.

Κόστος για την πεζοπορία 5 € το άτομο.

Κόστος για την ξενάγηση στο Οινοποιείο 5 € το άτομο.

Για παιδιά κάτω των 12 ετών δεν υπάρχει χρέωση.

Στην τιμή περιλαμβάνονται: οι συνοδοί της πεζοπορίας, το κέρασμα, η μεταφορά των οδηγών στο χώρο που πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους,

Οι θέσεις είναι περιορισμένες

Πληροφορίες κρατήσεις θέσεων:

Τηλ: 6972582918

Email: info@5ente.com

Ενημερωθείτε για τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της 5ΕΝΤΕ στο https://www.5ente.com/kanones-symmetoxis

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page