top of page

Πεζοπορία στο Parnon Trail για καλό σκοπό!


Ένα νέο πεζοπορικό μονοπάτι δημιουργείται που θα διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος του Πάρνωνα, στην περιοχή της Βόρειας και της Νότιας Κυνουρίας. Το μονοπάτι δημιουργείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αναπτυξιακής Πελοπόννησος Α.Ε.

Η οργάνωση Hiking for Hope σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ, θα είναι αυτοί που θα «εγκαινιάσουν» τα πρώτα του χιλιόμετρα.

Το Parnon Trail συνδέεται με το Menalon Trail μέσω του Ε4. Η σύνδεση γίνεται στην περιοχή Κούβλι, λίγο πριν τα Άνω Δολιανά και συγκεκριμένα στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας.

Το ξωκλήσι βρίσκεται σε μια κατάφυτη ρεματιά με πλατάνια και ταυτίζεται με αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Πάνα, όπως αναφέρει ο Παυσανίας στα Αρκαδικά των Περιηγήσεών του.

Θα ξεκινήσουμε πεζοπορώντας σε βατό χωματόδρομο, κάτω από πλατάνια, καστανιές και κερασιές. Αφού διασχίσουμε την κοίτη ενός ρυακιού θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε, περνώντας δίπλα σε κτήματα με καστανιές και αμπέλια. Κάπου εκεί θα αντικρίσουμε και για πρώτη φορά τα Άνω Δολιανά.

Στη συνέχεια, αφού διασχίσουμε μικρή θαμνώδη έκταση θα μπούμε σε παλιό καρόδρομο, πνιγμένο στη βλάστηση, στα χρώματα και τις ευωδιές της άνοιξης. Ο καρόδρομος θα μας οδηγήσει σε μια ρεματιά με ψηλά πλατάνια και τρεχούμενα νερά από πηγές.

Θα συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε σε μονοπάτι, ώσπου να φτάσουμε πάνω από την περιοχή Μαρμαριάς, όπου λειτουργούν λατομεία από τον 6ο αι. π.Χ. Βόρεια θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε από ψηλά το οροπέδιο της Τρίπολης σε όλη του την μεγαλοπρέπεια. Ανατολικά τα σπίτια των Άνω Δολιανών στολίζουν τις κατάφυτες ρεματιές των παρυφών του Πάρνωνα και στο βάθος, ο κυρίως όγκος του βουνού που έδωσε το όνομα στο νέο μονοπάτι.

Θα συνεχίσουμε κατεβαίνοντας στη ρεματιά του Σταχτιά, ενός ρέματος που πήρε το όνομά του από το γκρι χρώμα που παίρνει το νερό του, λόγω του αργίλου που υπάρχει στην περιοχή. Εκεί, κάτω από ένα βράχο αναβλύζει μια πηγή που θα μας δροσίσει για το επόμενο κομμάτι της διαδρομής που θα μας οδηγήσει στο χωριό.

Διαδρομή 6,5χλμ, διάρκεια 4-4,5ωρ., Συνοδοί εκδρομής Παναγιωτόπουλος Γιάννης (Αρχηγός Αναβάσεων ΕΟΟΑ), Νικολάου Ηλίας (ορειβάτης-φωτογράφος), Γουζουάσης Δημήτρης (ορειβάτης-φυσικοθεραπευτής).

Σε όλη τη διαδρομή ο Γιώργος Καραγιάννης μέλος της Κοιν.Σ.Επ, 5ΕΝΤΕ που, κατάγεται από το χωριό και τα τελευταία χρόνια ζει εκεί μόνιμα με την οικογένειά του, θα μας ξεναγήσει στις ομορφιές και τα μικρά μυστικά της περιοχής, με την ματιά και την αγάπη του ντόπιου για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Όλοι οι συνοδοί συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Στο τέλος της διαδρομής θα υπάρχουν κεράσματα, προσφορά από την Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ και το Ονειρολόγιο

Τιμή συμμετοχής 15€ (το ποσό συμμετοχής θα εξοφλήσει τα έξοδα μετακίνησης μας/πούλμαν και όλο το υπόλοιπο ποσό θα ενισχύσει τον ξενώνα ασυνόδευτων παιδιών στο Μεταξουργείο που διαχειρίζεται η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Δεκτές επιπρόσθετες ενισχύσεις για τα παιδιά μας (δεκτά και ρούχα, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κλπ. Μέρος των προσφορών θα δοθεί και στην ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ).

Για όσους μετακινηθούν με δικό τους μέσο η χρέωση είναι 7€ το άτομο. (Το ποσό επίσης θα ενισχύσει τον ξενώνα ασυνόδευτων παιδιών στο Μεταξουργείο που διαχειρίζεται η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ).

Κατάθεση στο λογαριασμό GR1501104780000047800425606, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Δικαιούχος ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ 5ΕΝΤΕ

Παρακαλείστε μετά την κατάθεση να στείλετε το αποδεικτικό πληρωμής στο email pangiangr@hotmail.com

Τηλ για πληροφορίες 6973439938 (καθημερινές 6-9μμ & ΣΚ 10πμ-9μμ). Σημείο συνάντησης για το λεωφορείο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου, Στ. Μετρό Ομόνοια Ώρα αναχώρησης 07.00π.μ., Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Για όσους μετακινηθούν με δικό τους μέσο πληροφορίες στο τηλ. 6972582918, Γιώργος Καραγιάννης.

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε, να περπατήσουμε, να περάσουμε όμορφα και να προσφέρουμε. ΜΑΖΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page