top of page

Πεζοπορία στο κτήμα Τσέλεπου

Καλησπέρα φίλοι μας καλοί

Την προηγούμενη φορά μας τα χάλασε ο καιρός. Εμείς όμως επιμένουμε.

Πεζοπορία-Οινογνωσία

Άνω Δολιανά – Ρεματιά Αγιάννη – Αμπελώνες Τσέλεπου

BBQ στη φύση - Γευστική δοκιμή κρασιών του ομώνυμου Οινοποιείου

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Τα Άνω Δολιανά είναι όμορφα κάθε εποχή. Την πολύχρωμη παλέτα του φθινοπώρου έχει διαδεχθεί η άγρια ομορφιά των φυλλοβόλων δέντρων.

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 λοιπόν, σας καλούμε σε μια ακόμη ιδιαίτερη δραστηριότητα. Να περπατήσουμε από τα Άνω Δολιανά και, διαμέσου της ρεματιάς του Αγιάννη, να φτάσουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ακολουθεί αρχικά μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι, υπό τη σκέπη πανύψηλων δέντρων.

Θα περπατήσουμε ακούγοντας τον ήχο των ξερών φύλλων κάτω από τα βήματά μας και, αν κάνουμε αρκετή ησυχία, θα ακούσουμε τον ήχο που κάνουν καθώς αποχωρίζονται από τα κλαδιά, όσα έχουν απομείνει πάνω σε αυτά.

Στη συνέχεια θα μπούμε στην ξερή κοίτη του ποταμού, θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και θα μιλήσουμε για την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης και χαλαρής πεζοπορίας θα φτάσουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και τις καρυδιές και από εκεί, μετά από 2 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου θα καταλήξουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με πρώτο χωριό που συναντάμε να είναι τα Άνω Δολιανά.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με όμορφη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Αφού περιπλανηθούμε για λίγο ανάμεσα στους αμπελώνες, θα καταλήξουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για πικ νικ στην αυλή ενός πλήρως αναπαλαιωμένου και επιβλητικού νερόμυλου. Του ονομαστού Κοκκινόμυλου, που έχει δώσει και το όνομα σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος. Εκεί, όσοι επιλέξουν το ανάλογο πακέτο, εκτός από τα φαγητά που θα έχει ετοιμάσει η 5ΕΝΤΕ, θα μπορέσουν να γευτούν τρία από τα εκλεκτά κρασιά του Οινοποιείου «Κτήμα Τσέλεπος». Όποιος έχει φροντίσει μόνος για το μεσημεριανό του θα μπορέσει ελεύθερα να χρησιμοποιήσει τον χώρο.

Κόστος:

20 Ευρώ/ άτομο (περιλαμβάνει την πεζοπορία Άνω Δολιανά – Αμπελώνες Τσέλεπου με συνοδούς της 5ΕΝΤΕ και πλήρες γεύμα με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, κρασί (για τους ενήλικες) και επιδόρπιο)

Μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά την γευσιγνωσία στο οινοποιείο:

20 Ευρώ/άτομο (περιλαμβάνει την πεζοπορία Άνω Δολιανά – Αμπελώνες Τσέλεπου με συνοδούς της 5ΕΝΤΕ και γευστική δοκιμή τριών κρασιών με την φροντίδα ειδικευμένου συνεργάτη του Κτήματος Τσέλεπου, χωρίς συμμετοχή στο BBQ.)

8 Ευρώ/άτομο (περιλαμβάνει μόνο την πεζοπορία Άνω Δολιανά – Αμπελώνες Τσέλεπου με συνοδούς της 5ΕΝΤΕ.)

#Επικοινωνήστε μαζί μας για προσφορές προς οικογένειες.

-Το κόστος και ο τρόπος μετακίνησης βαραίνει τους συμμετέχοντες.

-Εφόσον υπάρχουν θέσεις σε ιδιωτικά μέσα μετακίνησης και επιθυμείτε να μοιραστείτε τα έξοδα, ενημερώστε μας για να σας φέρουμε σε επαφή.

Τόπος συνάντησης

είναι το καφενείο «Ονειρολόγιο» στα Άνω Δολιανά.

Ώρα έναρξης της πεζοπορίας: 10 π.μ

Απαραίτητος εξοπλισμός:

- Ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

- Αντιανεμικό μπουφάν και φούτερ.

- Σακίδιο και μπουκάλι με νερό.

Ενημερωθείτε για τους ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ της 5ΕΝΤΕ στο https://www.5ente.com/kanones-symmetoxis

Είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού της συμμετοχής.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής

στο τηλέφωνο 6972-692480

ή στο email: info@5ente.com

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page