5ΕΝΤΕ
PARNON TRAIL

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΟΝΟΜΑΤΙΟΥ Parnon Trail στην Βόρεια Κυνουρία
Ξεκινάει από το ξακουστό οινοποιείο του ΤΣΕΛΕΠΟΥ στην περιοχή Κούβλι και ανηφορίζει προς Άνω Δολιανά περνώντας δίπλα από εκκλησία που είναι κτισμένη σε θέση αρχαίου ιερού του θεού Πάνα, την Παναγία την Κουβλιώτισσα. Ακολουθεί η επίσκεψη στην ξακουστή πηγή Σουλουνάρι, σημείο αναφοράς όλου του οικισμού από τα παλαιότερα χρόνια. Αφού περάσουμε μέσα από το ρέμα του Σταχτιά ανεβαίνουμε στην Κρέκιζα και φτάνουμε στα ιστορικά και πανέμορφα Άνω Δολιανά όπου βρίσκεται και η έδρα της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ 5ΕΝΤΕ . Η διαδρομή περνάει μέσα από το χωριό και το Ταμπούρι του Νικηταρά (τώρα λειτουργεί ως Ιστορικό Μουσείο) και αφού διασχίσει την απαράμιλλης ομορφιάς ρεματιά του Αγιάννη και το ομώνυμο ξωκλήσι, ανηφορίζει προς την κορυφογραμμή του Ζυγού.
Από εκεί και μέσα από ατελείωτους καστανεώνες, προχωρά προς Μεσοράχη περνώντας το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου στη μνήμη του οι ντόπιοι κάθε χρόνο στήνουν ένα παραδοσιακό γλέντι. Επόμενο χωριό το Καστρί, μέσω ενός μικρού μονοπατιού σε πολλά σημεία του οποίου το παλιό λιθόστρωτο είναι εμφανές. Το Καστρί είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής που ακόμα παραμένει ζωντανό. Το μοναδικό του παντοπωλείο κοντά στην πλατεία του χωριού, αποτελεί σημείο που πρέπει κανείς να δει πριν φύγει απ’ αυτό το όμορφο χωριό. Μέσα από σοκάκια του χωριού περνάμε σε άλλο κατάφυτο δάσος από καστανιές και περνώντας από το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου ή Μαηθανάση αντικρίζουμε τον μοναδικό Έλατο. Πρόκειται για μικρό αλλά πολύ όμορφο χωριό. Από το ξωκλήσι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει όλα τα Καστριτοχώρια αλλά και το μοναδικό φαράγγι του ποταμού Τάνου που διασχίζει την περιοχή και εκβάλει στον Αργολικό κόλπο.
Η διαδρομή από το Έλατο μέχρι το επόμενο χωριό είναι εύκολη περίπου 3 χιλιόμετρα. Πεζοπορώντας στο καστανόδασος, περνάμε μια ρεματιά με τρεχούμενα νερά και μεγάλα βράχια και φτάνουμε στις κάτω γειτονιές του Αγίου Πέτρου. Ο Άγιος Πέτρος είναι ιστορικό χωριό, με εξέχουσα θέση στην περιοχή, ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ακολουθώντας τα σοκάκια του χωριού περνάμε από την πλατεία με την επιβλητική εκκλησία και, αφού συναντήσουμε τον πύργο του Τσικαλιώτη, κατεβαίνουμε και πάλι στη ρεματιά. Διασχίζουμε το πέτρινο μονότοξο γεφύρι και συνεχίζουμε να περπατάμε δίπλα στη ρεματιά και τα τρεχούμενα νερά. Το μονοπάτι γίνεται ανηφορικό και φτάνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε ακολουθώντας μονοπάτι που μας φέρνει στο δάσος με τους κέδρους που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης από την UNESCO.
Βαδίζοντας κάτω από τη σκιά των κέδρων φτάνουμε στην ονομαστή μονή Μαλεβής. Εκεί υπάρχουν δυο επιλογές. Είτε συνεχίζουμε ευθεία και μετά από 3 χιλιόμετρα συναντάμε το χαμηλό οροπέδιο Ξηροκάμπι, είτε ανεβαίνουμε ένα μονοπάτι προς την κορυφή του Πάρνωνα, το οποίο σε μερικά σημεία έχει ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας, αλλά είναι εξαιρετικής ομορφιάς. Και η δεύτερη διαδρομή, περίπου 12 χιλιόμετρα, μας οδηγεί και πάλι στο Ξηροκάμπι. Διασχίζουμε τις πηγές της Λεπίδας, του επιβλητικού καταρράκτη της περιοχής, και σε τρία περίπου χιλιόμετρα φτάνουμε στον Άγιο Ιωάννη, ένα όμορφο ορεινό χωριό με θέα στον Αργολικό κόλπο.
Αφού περάσουμε από το κέντρο του χωριού και τους ερειπωμένους νερόμυλους συνεχίζουμε την κατάβαση προς το ξωκλήσι του Θεολόγου. Ανηφορικό μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην περιοχή του Ελληνικού, με το αρχαίο κάστρο και τον ναό του Απόλλωνα σε ένα σημείο με μοναδική θέα στον αργολικό κόλπο, την πεδιάδα της Θυρέας, αλλά και τις βουνοκορφές του Πάρνωνα. Τέλος, ακολουθώντας πανάρχαιο μονοπάτι σε ένα πανέμορφο φαράγγι, φτάνουμε στην περιοχή «Μάνα του νερού» με νερά να αναβλύζουν από τη γη, για να οδηγηθούμε στην πανέμορφη μονή Λουκούς, χτισμένη σε σημείο αρχαίου ιερό, που, με την ησυχία και την κατανυκτικότητα της ηρεμεί τους επισκέπτες. Πολύ κοντά στην μονή είναι και τα ερείπια της έπαυλης που ο Ρωμαίος έπαρχος Ηρώδης ο Αττικός είχε διαλέξει για εξοχική κατοικία και είχε στολίσει με μοναδικής ομορφιάς έργα τέχνης, πολλά από τα οποία έχουν σωθεί και φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Άστρους.
Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος του Parnon Trail για την Βόρεια Κυνουρία έχει αναλάβει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση 5ΕΝΤΕ.


















